Зелений тариф в Україні

Зелений тариф в Україні

На сьогоднішній день в Україні практично всі сонячні батареї встановлюються під "Зелений тариф". За умовами домовласник продає різницю спожитої електроенергії домоволодінням і виробленої сонячної станцією. З цього виходить що чим більше потужність сонячної станції, тим більше "надлишків" енергії клієнт продає в мережу за високим тарифом.

Зелений тариф - це можливість приватного і юридичної особи продавати електроенергію державі, за спеціальним тарифом, яку вироблено поновлюваними джерелами енергії.

На сьогоднішній день в Україні практично всі сонячні батареї встановлюються під "Зелений тариф". За умовами домовласник продає різницю спожитої електроенергії домоволодінням і виробленої сонячної станцією. З цього виходить що чим більше потужність сонячної станції, тим більше "надлишків" енергії клієнт продає в мережу за високим тарифом.

Який в Україні діє закон про "Зеленому тарифі"

В законі України про "Зелений тариф" говориться, що альтернативні джерела енергії - це будь-які поновлювані джерела: сонячна енергетика, вітряна, геотермальна, гідроенергія, енергія біомаси. Також в законі йдеться, що все обладнання повинно сертифікуватися на основі законодавства. Закон про "Зеленому тарифі" в Україні діє до 2030 року.

Зелений тариф на сьогоднішній день

У ньому говориться, що власники приватної сонячної станції можуть використовувати обладнання потужністю не більше ніж 30 кВт. Завдяки встановленню СЕС у вас з'являється можливість отримувати додатковий дохід від реалізації незадіяної площі: даху, фасаду, навісу. Вартість зеленого тарифу на електроенергію в Україні становить 0,164 євро/кВт*год для установок, введених в експлуатацію з 2020 по 2024 року.

Період дії Вартість в євро за 1 кВт
липень 2015 – грудень 2015 0,2
січень 2016 – грудень 2016 0,19
січень 2017 – грудень 2019 0,18
січень 2020 – грудень 2024 0,16
січень 2025 – грудень 2030 0,14

На таблиці вище вказані зелені тарифи в Україні без ПДВ, періодом з 2015 по 2029 рік.

"Зелений тариф" для населення

Будь-який споживач, як фізична особа так і юридична, має право на установку СЕС, але є деякі особливості підключення. Для осіб які встановлюють сонячну станцію в багатоквартирний будинок, відсутня можливість підключення сонячних батарей за зеленим тарифом.

Переваги підключення зеленого тарифу для власників приватних домогосподарств: 
- вища ставка на зелений тариф;
- швидкість оформлення;
- відносно малі капіталовкладення. 
Потужність фотоелектричних станцій для приватних домогосподарств фіксована - не більше 30 кВт.

Порядок підключення "зеленого" тарифу:

  • Оцінка об'єкту 
  • Монтаж фотоелектростанції 
  • Збір і подача документів
  • Купівля і встановлення лічильника 
  • Заключний етап перед продажом електричної енергії - підписання договору та акту виконаних робіт 

 Документи, які потрібно надати для підключення "зеленого" тарифу для приватних домогосподарств:

1. Заява
2. Довідка з банку про відкриття рахунку 
3. Ксерокопія паспорта
4. ІПН
5. Документ, що підтверджує право власності 
6. Договір на користування електричною енергією
7. Однолінійна схема підключення генеруючої установки (оригінал)
8. Паспорт на лічильник електричної енергії 
9. Акт вхідного контролю
10. Протокол параметризації лічильника (за наявності)
11. Свідоцво на електричне обладнання, яке дозволяє його використання на території України 
12. Паспорти на електричне обладнання, яке встановлюється 
13. Обсяги виробництва електроенергії (табличка)

Які перспективи "зеленого тарифу"

Для України досить позитивним виглядає майбутнє з можливістю підключення зеленого тарифу. Всі провідні країни Європи вже давно використовують Зелений тариф. Наприклад, Саудівська Аравія планує інвестувати близько 200 мільярдів доларів, Каліфорнія і Флорида частково перейде на сонячну енергетику, крім того, спостерігається невелике зниження цін. Українцям особливого вигідно позбутися постійного підвищення вартості на оплату електроенергії. Сьогодні в Україні найвища ціна на зелений тариф в світі, що перевищує вартість електроенергії в кілька разів і становить - 0,16 євро. Більш того, завдяки цьому залучаються нові інвестиції в технології.

Висновки

Сонячні батареї які працюють за зеленим тарифом - це не міф, а реальний спосіб заробляти і забезпечувати свій будинок додатковим джерелом енергії. На період 2020 року ефективність СЕС залежить від компанії, яка надає дані послуги. Як оформити зелений тариф на електроенергію в Україні читайте у наступній статті.

Пошук по тегам